Efekat suočavanja sa neplodnošću na kvalitet brige o deci: JESU LI DUGO ŽELJENA DECA NUŽNO RAZMAŽENA DECA?

Nakon što se posle kraće ili duže borbe sa neplodnošću ostvare u ulozi roditelja, ovi parovi ponekad imaju očekivanja od roditeljstva, sebe kao roditelja i same dece koja se u nekoj meri razlikuju od onih koji su prirodnim putem, kada su to planirali i poželeli, postali roditelji. Neretko se susrećemo sa izjavama tipa „Oni su njega/nju dugo čekali, zato sad nema šta nema.“ ili „Sve mu dozvoljavaju jer su se dugo borili da ga dobiju.“ i sl. Kada razmislite, sigurno ste se i sami često susreli sa sličnim primerima, a možda ste i vi razmišljali na taj način – kada dobijem dete, zaštitiću ga od svega, ništa mu neće nedostajati i sl.

Istraživanja sprovođena na parovima koji su se nakon borbe sa neplodnošću ostvarili u ulozi roditelja pokazuju da je kod njih, usled svega kroz šta su prethodno, u procesu suočavanja, prošli, roditeljski stres izraženiji, ali i da se kvalitet brige o deci i odnos roditelj-dete ne razlikuje od ovog odnosa u slučaju parova koji su prirodnim putem postali roditelji. Dakle, ovi parovi ostvaruju odnose jednakog kvaliteta i na jednak način brinu o svojoj deci kao i svi drugi parovi, a ponašanje dece dobijene putem vantelesne oplodnje se ne razlikuje od ponašanja dece dobijene prirodnim putem. Ipak, neka druga istraživanja ukazuju na to da su majke koje su svoju decu dobile nakon tretmana neplodnosti više zaštitnički orijentisane, što je donekle u skladu sa navedenim primerima, i može se objasniti iskustvom koje je prethodilo roditeljstvu.

Ovo iskustvo zaista je bitno drugačije od onoga kod parova koji su začeli prirodnim putem i kao takvo oblikuje iskustvo roditeljstva. Kao i većina parova, i oni su maštali o tome da postanu roditelji i, za razliku od drugih, susreli se sa tim da to i nije baš tako jednostavno ostvariv cilj. Emocije i razmišljanja koja su se javljala u tom procesu svakako imaju udela u kasnijim ponašanjima njih kao roditelja. U skladu sa tim, u procesu suočavanja važno je biti svestan svojih razmišljanja i emocija, deliti ih sa partnerom, razgovarati o problemu i na taj način pored medicinskog tretmana baviti se i pripremom za roditeljstvo kroz jačanje partnerskog odnosa i deljenje briga i očekivanja.

 

* Ukoliko se trenutno suočavate sa problemom neplodnosti i želite da radite na navedenom, ukoliko ste trudni ili ste se nakon suočavanja sa ovom krizom ostvarili u ulozi roditelja i potrebna vam je psihološka podrška, možete se javiti na e-mail adrese: jovannajestrovic@gmail.com ili harmonija.c@gmail.com .

AUTOR TEKSTA: Jovana Jestrović

Posted in Aktuelno, Blog.