MEDALJE ZA RODITELJE – početak obeležavanja meseca roditeljstva

Od danas, 1.6.2021. godine, UNICEF globalno obeležava Mesec roditeljstva – ove godine pod sloganom „Medalje za roditelje“. Upravo taj slogan ima za cilj da nas podseti na neophodnost da se unaprede i načine fleksibilnijim i dostupnijim sistemi podrške ranom razvoju dece i to kroz unapređivanje kvaliteta podrške roditeljstvu u zajednici.

I ove godine, Mesec roditeljstva obeležava pogram Podsticajno roditeljstvo kroz igru, a Novi Sad je, jedna od šest zajednica u kojima se on razvija. Ovaj Progam nastoji da ojača mrežu celovite podrške ranom razvoju dece gradeći bolji kvalitet podrške porodicama u sva tri sistema – sistemu zdravstvene zaštite, socijalne zaštite i sistemu predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

Osnažen, podržan roditelj može da bude spreman na sve ono što kvalitetna briga o detetu podrazumeva. Zajednica koja brine o deci je zato – pre svega zajednica koja vidi roditelje, razume i odgovara na njihove potrebe, brine i doprinosi emotivnoj dobrobiti onih koji se o deci staraju.

Pozivamo vas da tokom ovog meseca juna, promislimo na koje načine je svako od nas – i lično i profesionalno doprineo građenju takve zajednice, a onda i donesemo odluke koje će nas (još značajnije) staviti u poziciju nekog ko aktivno čuva roditelje i neguje roditeljstvo.

Tim Centra za podršku ranom razvoju i porodičnim odnosima „Harmonija“

 

Posted in Aktuelno.