SLOBODNO VREME PORODICE

Zajedničko provođenje slobodnog vremena roditelja i dece jedan je od važnih činilaca doživljaja emotivne bliskosti unutar porodice i kvaliteta života i odraslih i dece. Za dete, mogućnost da učestvuju sa porodicom u odabiru načina na koji će provesti slobodno vreme, kao i da učestvuju u aktivnostima kojima se porodica zabavlja i opušta, rutinama poseta, izleta, kulturnog života, negovanja porodičnih i prijateljskih odnosa- predstavlja važan izvor osećanja sigurnosti i pripadanja porodici, a  nudi i niz prilika za istraživanje i učenje o sebi i svetu koji ga okružuje.

Zato:

  • Kada god možete uključite dete u aktivnosti kojima porodica ispunjava slobodno vreme- gradite sa detetom mrežu porodičnih prijatelja, neka dete učestvuje u pripremi i organizaciji porodičnih i prijateljskih druženja, izleta i slično; uključite dete u rituale poput odlaska na pijacu, u biblioteku, ili na kolače, kod frizera, u šetnju; izaberite pozorišnu ili bioskopsku predstavu u kojoj ćete svi uživati, napravite izlet ili zajednički ručak van kuće;
  • Kada god možete „podelite“ svoj hobi sa detetom- uključite dete u doživljaje koji vas zabavljaju i u kojima uživajte- dozvolite mu ponekad da „zaviri“ u vašu plesnu grupu, da vežba sa vama, trči ili vozi bicikl, da ode na vašu kreativnu radionicu, plivanje, planinarenje, uči sa vama jezik, ode na probu vašeg hora ili folklora, u prostor u kom volontirate, učite nešto, šijete i slično. Za vaše mentalno zdravlje je važno da imate aktivnost koja vas opušta- za vaše dete je važno da povremeno može da tu aktivnost podeli sa vama;
  • Kada god je moguće, dozvolite detetu da izabere i/ili učestvuje u odluci kako će porodica provesti slobodno vreme- veština deteta da odlučuje, bude samostalno i svesno uzroka i posledica gradi se učešćem u porodičnom donošenju odluka. Pružite detetu šansu da se oseća važnim članom porodice, čija su interesovanja značajna i interesantna i mogu da oblikuju zajedničko vreme u kom svi uživaju.

Tokom meseca juna i kampanje UNICEFa- Pozitivno roditeljstvo- dar za ceo život– Novosadska mreža za decu organizovaće nekoliko dešavanja posvećenih slobodnom vremenu porodice. Sva ova dešavanja su otvorena i besplatna za sve učesnike i pozivaju vas da uživate, otkrivate i saznajete zajedno sa vašom decom.

Prva od njih je Porodični bal, 8.6.2019. godine koji promoviše ples kao način provođenja zajedničkog slobodnog vremena porodice.

Drugi od njih se dešavaju subotu i nedelju (15.6 i 16.6.2019) u Inkluzivnom servisu Cvrčak (Seljačkih buna 23) gde se realizuje program Cvrčkova radionica igračaka (radionice pravljenja igračaka za porodice), a Napravi i ti-pa ćemo se igrati- radionica za pravljenje igračaka, realizovaće se i u vrtiću Tufnica , 16.6.2019. godine sa početkom u 10 sati.

Konačno, 25.6.2019. godine sa početkom u 18 sati vrtić Kockica iz Futoga organizuje Porodičnu olimpijadu- sportsko takmičenje porodica. Prijave porodica za Porodičnu olimpijadu su otvorene, a porodice spremne da pokažu svoje sportske veštine mogu da se jave na telefon 064 2413766 ili na mail kockicafutog@gmail.com.

 

Posted in Aktuelno, Blog.

Leave a Reply