Program za roditelje i decu 0-3: MOJE PRVO IGRALIŠTE

Centar za podršku ranom razvoju i porodičnim odnosima HARMONIJA, pokreće novi program podrške razvoju deteta, temeljen na kvalitetnom odnosus staratelj – dete „MOJE PRVO IGRALIŠTE“.
Ovaj program predstavlja integraciju savremenih i aktulenih pristupa razumevanju ranog razvoja. Primenjena praksa obuhvata i spaja principe teorije afektivne vezanosti i pristupa temeljenog na igri. Ovakva integracija omogućava jačanje senzitivnosti roditelja i podrške odnosa između roditelja i dece uzrasta do tri godine.
Program se realizuje u posebno opremljenom prostoru sa igračakama koji je prilagođen uzrastu i potrebama deteta, uz prisustvo pratkičara terapije igrom. Tokom realizovanja aktivnosti razvijaju se roditeljske veštine i odnosi sa detetom, koji predstavljaju temelj kvalitetne interakcije i podsticaja razvoja, iniciranjem i praktikovanjem zajedničkih aktivnosti roditelja i dece.
Kako je poznato da razvoja nema bez stimulacije, ovaj program namenjen je svim roditeljima koji žele da rastu zajedno sa nama i svojim bebama, i na taj način obezbede kvalitetan razvoj svog deteta.
Ovim programom se obezbeđuje razvoj odnosa sa detetom, veštine podsticanja razvoja, veštine prepoznavanja potreba deteta, njihovih potencijala, kao i veštine pružanja adekvatne podrške razvoju, stoga je ovaj program pravo mesto za roditelje prevremno rođene dece kao i roditelje dece u riziku od kašnjena ili sa dijagnostifikovanom razvojnom smetnjom, jer izazaove koji se nalaze pred vama lakše je prevazići kroz igru!
Praktikovanjem i iniciranjem igre, praćenjem njihovih signala tokom igre, podrška u razumevanju potreba obezbeđuje se kontekst za razvoj dece i prevazilaženje ranih, neprijatnih i visoko stresnih iskustava, uskraćenosti bazičnih prava, života u marginalizovanim ili ekstremno lošim uslovima, stoga je ovaj program pravo mesto i za hranitelje. Hraniteljska porodica može da kompenzuje nedostatke i pruži podršku razvoju građenjem kvalitetnimh odnosa i poverenja između deteta i hranitelja.
Provođenje vremena sa detetom u kvalitetnoj igri, prilagođenoj potrebama i uzrastu deteta, osim što podstiče razvoj deteta, dovodi i do prilagođavanja deteta na novo okruženje, na roditelje, a i prilagođavanja roditelja na prinovu, kao i na nove uloge koje su sa prinovom dobili. Stoga je ovaj program pravo mesto pored roditelja i za usvojitelje!
Deci je veoma značajna dostupnost roditelja, vreme koje provode zajedno u igri, sigurnost kao i poverenje koje korz igru gradi sa roditeljima. Kroz igru deca mnogo lakše prevazilaze izazove sa kojima se roditelji u određenim fazama života susreću, pa je ovaj program pravo mesto i za samohrane roditelje.

I dalje se pitate se zašto treba da nam se pridružite?

  • Zato što ćete imati priliku da čujete promo predavanja o najnovijim saznanjima o značaju ranog razvoja i rane stimulacije Vaših mališana.
  • Zato što koristimo najsavremenije i najaktuelnije pristupe u razumevanju ranog razvoja
  • Zato što ćete učestvovati u radionicama na kojima ćete imati priliku da zajedno sa stručnjacima pratite Vašu interkaciju sa detetom i nadogradite Vaše veštine u pružanje kvalitetne brige detetu, kao i da prevaziđete eventualne poteškoće na koje nailazite
  • Zato što ćete jačati Vašu senzitivnost koja Vam omogućava građenje kvalitetnih odnosa sa Vašom decom.
  • Zato što ćete Vaš odnos sa detetom sagledati na drugačiji način– svakodnevne aktivnosti koje Vam sigurno oduzimaju mnogo vremena organizovaćete tako da uključite dete u njega i pretvorite ga u super vreme u kom uživate svi!
  • Zato što ćemo se super družiti, a Vi i Vaši mališani provesti kvalitetno zajedničko vreme!

U realizaciju programa krećemo promo predavanjem  DA LI JE IGRA VIŠE OD IGRE: zašto je dečja igra važna za stimulaciju razvoja koji će se održati u prostorijama Centra za podršku ranom razvoju i porodičnim odnosima HARMONIJA u petak 4. maja 2018. od 18h – stoga vas pozivamo da dođete upoznate se sa nama i sa samim programom, a ujedno čujete korisne informacije o ranom razvoju i značaju rane stimulacije kroz igru.
Programom je predviđeno sedam tematskih susreta, pri čemu roditelji sa decom mogu pohađati i samo pojedinače susrete:
Radionica „Moja igračka“ održaće se 18.05. u 17h
• Radionica „Moja prva priča“ održaće se 25.05. u 17h
• Radionica „Moja prva skulptura“ održaće se 01.06. u 17h
• Radionica „Moja prva pomoć mami i tati“ održaće se 08.06. u 17h
• Radionica „Moja prva knjiga“ održaće se 15.06. u 17h
• Radionica „Zajedno u pesak“ održaće se 22.06. u 17h
• Radionica „Moj prvi crtež“ održaće se 29.06. u 17h

Program je koncipiran tako da svaki susret traje sat vremena i trideset minuta.
Za sve dodatne informacije kao i za prijavu na program možete nas kontaktirati
putem mail-a na : harmonija.c@gmail.com ili telefon: 0652110989 (ralizator programa Olgica Stojić)
Cena učešća u programu (svih sedam susreta) iznosi 1400 dinara, dok je cena za svaki pojedinačni susret 300 dinara.

Posted in Aktuelno.

Leave a Reply