Partnerska i bračna psihoterapija

Partnerski odnosi 4

ZAŠTO BRAČNA PSIHOTERAPIJA?

Danas je već dobro poznato da brak nije nimalo jednostavan zadatak i od supružnika zahteva mnoge promene, prilagođavanja na nove uloge, kao i postavljanje granica prema porodicama porekla. U savremenom društvu, čini se da je ovaj zadatak još teži, budući da nemamo unapred jasno određeno, društveno i kulturološki nametnuto kako bi brak trebalo da izgleda, kao što je bio slučaj ranijih godina kada su mladi stupali u brak sa jasnom predstavom o tome šta ih čeka u takvoj zajednici. Sve ovo dovodi do velike pometnje kod onih koji se odlučuju da stupe u brak, ali i u slučaju parova koji su već u braku, koji vremenom nailaze na poteškoće pri rešavanju ovih i mnogih drugih zadataka, budući da se oni ne reše „jednom za svagda“ nego ih je potrebno kontinuirano, iznova rešavati.

KOME JE NAMENJENA BRAČNA PSIHOTERAPIJA?

Bračna terapija jeste psihoterapija namenjena parovima kod kojih postoje teškoće u međusobnoj komunikaciji, učestale razmirice, konflikati i tenzije, koje zatim vode tome da nezadovoljstvo partnerskim odnosom postaje dominanto osećanje u partnerskoj relaciji. Pored toga, terapija parova namenjena je i svima onima koji osećaju da se udaljavaju, da njihov odnos postaje drugačiji, i to onakav kakav nikada nisu želeli da bude, kao i svim parovima koji imaju potrebu da nešto u svom odnosu promene. Terapija parova je, konačno, izbor i za sve one koji su u svom partnerskom odnosu doživeli teška iskustva poput hronične ljubomore ili preljube, učestalih/hroničnih ili intenzivnih konflikata, poteškoća u oblasti seksualnog funkcionisanja, fizičkog, seksualnog ili verbalnog nasilja ili zavisnosti jednog od partnera.

CILJ BRAČNE PSIHOTERAPIJE?

U skladu sa navedenim, proces bračne psihoterapije pruža supružnicima mogućnost da na drugačiji način sagledaju svoj odnos i poteškoće na koje nailaze i eventualne simptome zbog kojih se javljaju na terapiju. Neretko se dešava da se partneri slušaju, ali se ne čuju. Osnovni cilj psihoterapije jeste upravo to – da partneri nauče da čuju jedno drugo, ali i sebe, kao i da steknu uvid u to na koji način njihov partner sagledava određenu situaciju. Nakon sticanja uvida u referentni okvir supružnika, partnerima postaje lakše da se međusobno razumeju. Tako svako od partnera postaje osetljiviji na potrebe onog drugog i spremniji da na njih na adekvatan način odgovori. Kroz proces terapije njihov odnos postaje spremniji da izađe na kraj sa poteškoćama zbog kojih se javljaju, ali i budućim poteškoćama. Zadatak terapeuta jeste da paru u tome pomogne, da zajedno sa njima sagleda problem iz više perspektiva i omogući im da iznađu alternativna ponašanja koja bi im bila korisna u prevladavanju poteškoća, nesuglasica ili simptoma na koje nailaze.

KAKO IZGLEDA BRAČNA PSIHOTERAPIJA?

Bračna terapija odvija se u formi poverljivog razgovora psihoterapeuta ili koterapijskog para sa partnerima, uglavnom kroz niz združenih seansi (iznimno i sa svakim od partnera posebno). Proces podrazumeva ciklus susreta u intervalu jedan put nedeljno ili dva puta mesečno, sa ciljem reuspostavljanja kvalitetnijih odnosa, rešavanja aktuelne partnerske problematike i unapređenja kvaliteta bračnog odnosa.

47 Comments

 1. Zdravo,

  Volela bih da se raspitam i zakazem seansu mojim roditeljima posto mnogo lose uticu na mene, brata i sestru. ja nisam strucno lice ne znam kako da ih savetujem posto ih oboje volim i ne zelim da budem ni na cijoj strani pa mislim da je najbolje resenje da popricaju sa steucnim licem.

  Treba mi neki vas kontakt.

  • Poštovani u našem Centru rade stručnjaci koji kao teorijski okvir imaju sistemsku porodičnu psihoterapiju kao i teoriju afektivne vezanosti.
   Svi naši saradnici terapeuti – imaju iskustvo i znanje i iz drugih teorijskih okivra, pa je praksa obično integrativna.
   Nadam se da sam odgovorila na Vaše pitanje, a ukoliko Vam je potreban detaljniji odgovor, molim Vas pozovite na 0642538508 ili pišite na harmonija.c@gmail.com
   Hvala na poverenju

 2. Postovani, da li zbog trenutne situacije sa koronavirusom mozda imate online ili telefonske (ili neku trecu vrstu ne-licnog kontakta) terapije?
  Hvala unapred

 3. Postovani, zelela bih da zakazem razgovor sa Vama za mene i supruga. U braku smo 33 godine, komunikaacija losa, bez medjusobne intimnosti…

  • Naš Centar nalazi se u Novom Sadu – u ulici Kornelija Stankovica 39.
   Cena jedne savetodavne ili terapijske seanse je 3000 dinara bez obzira da li je reč o individualnom, partnerskom ili porodičnom savetovanju.
   Hvala na poverenju!

  • Poštovani,
   Naša adresa je Kornelija Stankovića 39 u Novom Sadu.
   Cena jedne konsultacije je 3000 dinara, bez obzria da li je u pitanju individualna, bračna ili porodična psihoterapija.
   Termini se mogu zakazati na 0642538508.

 4. Postovanje,pokusacu da skratim problem. Danas smo suprug i ja bili prvi put u bracnom savetovalistu. Posto smo se udaljili poslednje dve godine. Imamo 35 godina. Na pitanje psihoterapeuta zasto hocete da dolazite on je odgovorio zato sto ne zelim pretnje od nje,a ja sam odgovorila zato sto zelim da vratim bliskost. Da li to znaci da nam se stavovi razilaze? Da on zeli jedno a ja drugo i da tu pomoci nema?
  Unapred zahvalna

 5. Postovani suprug i ja već neko vreme imamo problem u komunikaciji, koji dovodi do čestih svadja. Želeli bismo da dođemo zajedno na psihoterapiju ?

  • Poštovani,
   cena jedne seanse partnerske psihoterapije je 3.000 rsd.
   Klijente primamo do 21h – tako da je moguće organizovati termin psihoterapijske seanse i nakon 17h.

   Hvala na poverenju i srdačan pozdrav

 6. Suprug i ja imamo ozbiljne probleme u braku. Njemu je cak dijagnostikovan i F 60,3. Ne zelimo da se razvedemo i vidimo ovo kao jedini i poslednji pokusaj da sacuvamo brak jer se i dalje jako volimo. Problem je sto zivimo u inistranstvu i nismo u mogucnosti da dolazimo. Ima li nekih drugih nacina za bracnu terapiju? Npr skajp?

Leave a Reply