OSTVARIVANJE U ULOZI RODITELJA NAKON TRETMANA NEPLODNOSTI: KONAČNO SMO POSTALI RODITELJI I ŠTA SAD?

Od 2006. godine kada je pokrenut postupak finansiranja medicinski potpomognute oplodnje od strane države, u velikoj meri se povećao broj parova u Srbiji koji su se u roditeljskoj ulozi ostvarili na ovaj način. Kod ovih parova put dolaska do bebe najčešće se u velikoj meri razlikuje od parova koji su trudnoću ostvarili prirodnim putem.

Tokom suočavanja sa ovom krizom, parovi su izloženi brojnim testovima – pored onih medicinskih, tu su i životni testovi, oni sa kojima su se oni borili svakog dana, obično duži vremenski period, dok se nisu ostvarili u ulozi roditelja. Pored onoga kroz šta prolaze pre ostvarivanja trudnoće, sama trudnoća za ove parove najčešće predstavlja stresnije iskustvo s obzirom na to da se obično radi o trudnoćama višeg rizika od onih začetih prirodnim putem – rezultati istraživanja ukazuju na veće prisustvo blizanačkih trudnoća, spontanih pobačaja, rođenja pre vremena i manjih težina deteta pri rođenju. Sve ovo, kao i činjenica koliko dugo su se borili da bi dobili to dete, prirodno, dovodi do povećanja roditeljskog stresa. Iako istraživanja pokazuju da se mentalno zdravlje ovih parova ne razlikuje od onih koji su prirodnim putem postali roditelji, neretko se dešava da oni, usled čitavog procesa borbe sa sterilitetom, imaju delimično nerealna očekivanja od roditeljstva. Ova očekivanja stavljaju ih pred veliki test (posebno u situacijama kada se radi o blizanačkim trudnoćama) kad se suoče sa tim da roditeljstvo jeste najlepši životni događaj, ali istovremeno predstavlja izazov i zahteva velika ulaganja.

Upravo zbog toga, veoma je važno baviti se pripremom za roditeljstvo, očekivanjima, oblikovanjem istih tako da budu realna, bez ideje o tome da će kada se dete rodi sve biti super i više se neće suočavati ni sa jednim stresorom. Takođe, kako će neplodnost oblikovati partnerski odnos ovih parova, kao i kasnije kapacitete za roditeljstvo, zavisi od toga kako se suočavaju sa ovim problemom – parovi koji više komuniciraju, dele iskustvo neplodnosti i zajedno donose odluke o koracima u ovoj borbi jesu parovi čiji partnerski odnos se poboljšava posredstvom ovog iskustva. Nadalje, ovi parovi su parovi koji se bolje nose sa ulogom roditelja, imaju bolji roditeljski savez i ostvaruju bolje odnose sa decom.

 

* Ukoliko se trenutno suočavate sa problemom neplodnosti i želite da radite na navedenom, ukoliko ste trudni ili ste se nakon suočavanja sa ovom krizom ostvarili u ulozi roditelja i potrebna vam je psihološka podrška, možete se javiti na e-mail adrese: jovannajestrovic@gmail.com ili harmonija.c@gmail.com.

 

autor teksta: Jovana Jestrović

Posted in Aktuelno, Blog.