MASAŽA BEBA: važnost dodira u prvim mesecima bebinog života

Osetljivost naše kože na dodir jedna je od prvih i najvažnijih osobina našeg tela i prvo čulo koje razvija beba je čulo dodira. Beba se u stomaku navikava na stimulaciju dodirom i po rođenju dodir joj je odmah potreban da olakša prilagođavanje i poveže je sa onima koji o njoj brinu. Brojna istraživanja i uvidi u razvoj dece u okolnostima lišavanja dodira pokazala su da to može imati dramatične posledice po rast i napredovanje bebe i da je čulo dodira jedino bez kog bi preživljavanje bilo nemoguće.
Nežni dodiri bebe i roditelja u prvim danima najčešće se spontano dešavaju i postaju prva komunikacija i način upoznavanja i povezivanja. U situacijama povećanog rizika, na primer prevremenog rođenja, bolesti ili otežane brige iz bilo kog razloga, dodir postaje još važniji jer podržava prevazilaženje izazova i uspostavljanje sigurnosti. Jedan od načina da se roditelj osnaži u komunikaciji i razmeni sa svojom bebom ili lakše prevaziđe neke izazove u ovom procesu je da nauči i praktikuje jednostavnu veštinu masaže bebe.
Masaža beba podrazumeva niz pokreta koji potiču iz indijske i švedske masaže, joge i refleksologije, povezanih u rutinu dodira koju roditelj i beba izvode zajedno. Namenjena je svim roditeljima i bebama od 0 – 12 meseci. Na časovima sa instruktorom masaže, sertifikovanim u međunarodnom udruženju okupljenom oko ove teme (www.iaim.net), roditelji i bebe zajedno istražuju i uče ove pokrete, koje kasnije izvode sami kada to žele.
Naučna istraživanja i iskustva roditelja pokazala su da se blagotvorni efekti masaže prepoznaju u nekoliko oblasti. Pre svega, interakcija roditelja i deteta obogaćena je pozitivnim zajedničkim trenucima, dragocenim po zdravlje bebe i roditelja i njihov međusobni odnos. Kroz masažu podstiče se nastajanje odnosa sigurnosti roditelja i deteta, dvosmerna komunikacija, kontakt očima, razumevanje i uvažavanje bebinih signala. Masažom je stimulisano celo bebino telo, podržana cirkulacija i metabolizam, podstaknut motorički razvoj i rast i razvoj svih mišićnih grupa, koordinacije i ravnoteže. Redovnom masažom olakšavaju se česti problemi grčića i kolika, mišićne napetosti, zatvora, bolova zbog rasta zubića. Masaža pomaže opštoj relaksaciji organizma i snižava hormone stresa, unapređujući tako bebin ritam sna i raspoloženja u stanjima budnosti. Na duže staze, svi ovi efekti doprinose nastanku sigurne baze u odnosu s roditeljem, boljem opštem ovladavanju svojim telom, osećanjima i ponašanjima i samopouzdanju roditelja u brizi o detetu.
Uobičajeno je u prvim mesecima videti kako su majke više usmerene na brigu o bebi, dok očevima treba malo više vremena da istraže kako da joj pristupe i u potpunosti se oslobode. Učeći masažu beba i očevi dobijaju priliku da se od prvih dana ravnopravno angažuju u brizi i komunikaciji sa bebom i oslobađaju se u telesnom kontaktu i razmeni. Tako svom detetu i sebi poklanjaju neprocenjivo iskustvo sigurnog odnosa sa ocem.
Masaža je put kojim roditelja vode bebini signali i na koji su zajedno slobodni da kreću kad god to žele. Pohađajući obuku za masažu beba, roditelji od instruktora mogu da dobiju smernice o tom putu, kao i priliku za razgovor i razmenu iskustava vezanih za razne teme koje su važne u ovoj fazi roditeljstva. Cilj Međunarodne asocijacije za masažu beba jeste da promoviše blagotvorni dodir i komunikaciju kroz treninge, edukaciju i istraživanja kako bi roditelji, staratelji i deca u celom svetu bili voljeni, cenjeni i poštovani.

autor teksta: Nevena Strižak, instruktorka masaže beba

Posted in Blog and tagged , , , , .

One Comment

  1. Pingback: Obuka za MASAŽU BEBA po IAIM programu – Centar Harmonija

Comments are closed.